Jak vypočítat DPH?

Ucetni-pocita-na-kalkulacce-dph

Už se nespletete v desetinné čárce. Zákon o DPH připouští už jen jednu metodu.

Uplynul půlrok, kdy se DPH mohla počítat dvěma způsoby. Od 1. října 2019 platí jen výpočet „shora“ s přesností na dvě desetinná místa.

Od 1. října 2019 lze daně počítat jedině „shora“ s přesností na dvě desetinná místa. Tím se upouští od starší praxe, kdy se „zdola“ násobil základ daně podílem 21 a 121, zaoblený na deseti tisíciny. Totéž platí i pro první a druhou sníženou sazbu.

Od 1. října 2019 platí pro výpočet DPH jen výpočet „shora“. už ne "zdola".

Máme to spočítané! Částka krát 0.21 nebo částka s daní minus částka s daní dělená 1,21, vyjde to nastejno.

Celá čísla Finanční správa nově toleruje pouze u hotovosti čistě z logiky věci. Desetníky, dvacetníky a padesátníky hrají roli jedině v mariáši. Jinak FS u převodů mezi účty a plateb kartou nepromíjí ani halíř, aby opakovaně zaokrouhlené sumy nešibovaly se základem a výší daně. Zadobře je platná novela také s ochranou spotřebitele. Spotřebitel kvůli baťovským devítkovým cenám neplatí nic navíc.

Daně. Vyfakturuj.cz ví, jak na ně!

Vy můžete být zcela v klidu. Systém Vyfakturuj.cz jako vždy počítá se vším, tedy i metodou shora. Navíc bezhotovostní daňové doklady vystavuje automaticky s částkami, které jsou zaokrouhlené na dvě desetinná místa.

Na této stránce můžete být i vy a váš produkt. Máte zájem o rozhovor? Napište nám na info@redbit.cz a my se ozveme zpátky.

Přečtěte si naše další články:

Jan-hamerský

Tento článek pro vás napsal Jan Hamerský. Psal pro zin The Aardvark. Publicistou na volné noze je od roku 2018. Operuje na vlnách FM. Píše pro Frontman, Full Moon a psal pro Finmag. Také si příležitostně střihne reportáž pro Východočeskou televizi.

Sdílejte