Tajemství úspěšné online výuky cizích jazyků

Tajemství úspěšné online výuky cizích jazyků

Martin Růžička je učitelem angličtiny s praxí přes deset let. Své pedagogické dovednosti rozvíjel v různých zemích, mimo jiné i v Číně, Jižní Koreji nebo na Filipínách. Cestování pro něj bylo hlavní motivací, proč vůbec se studiem jazyků začít. Také právě díky tomu ovládá angličtinu a španělštinu na vysoké úrovni. Práce v různých koutech světa, poznávání nových kultur a jazyků mu poskytly nejen profesní naplnění, ale i hluboké porozumění.

Během našeho rozhovoru jsme s Martinem probrali nejen jeho lektorské začátky, ale také jeho cesty za studiem jazyků a dal nám několik tipů, jak se učit jazyky efektivně.

Jak se stal lektorem?

Vše začalo na jazykovce, na kterou se Martin po maturitě vydal. Setkal se tu totiž s lektory z Irska, kteří s ním sdíleli zážitky z cestování a výuky v zahraničí. Ta myšlenka – cestovat a u toho učit jazyky – se mu zalíbila natolik, že se rozhodl, že to bude i jeho cesta. Začal na sobě intenzivně pracovat, aby se do světa mohl vydat co nejdříve. 

Zpočátku byla jeho motivace hlavně cestování, nicméně postupem času si uvědomil, že možnost učit a předávat svým studentům znalosti a dovednosti, ho naplňuje mnohem víc. Lektorování je teď pro něj nejen profesní výzvou, ale také osobním naplněním. I z toho důvodu založil platformu pro online výuku jazyků MyOnlineTeacher.cz. 

Jak se začít učit jazyk?

Je to doslova mravenčí práce, když skládáte slovo ke slovíčku. Nikdo se cizímu jazyku nenaučí přes noc. Pokud jej chcete opravdu ovládat, musíte tomu věnovat spoustu času, jako tomu věnoval Martin. Nezáleží na tom, jestli jste samouk, nebo chodíte do jazykové školy, důležité je najít si každý den chvilku a intenzivně se učit. Můžete sledovat seriály v daném jazyce, číst knihy. Lektor vám zase poskytne kvalitní materiály, ale jedna hodina výuky týdně nestačí. Je potřeba pravidelně studovat a procvičovat také doma. Najděte si vhodnou motivaci, která vás přinutí si nad učebnici sednout. Pak pro vás bude mnohem jednodušší věnovat tomu dostatek času a pozornosti.   

Jak na výslovnost?

Opakovat, opakovat, opakovat a mluvit nahlas! Trénováním výslovnosti pracujeme se svaly v puse, které mají svou paměť, a celý proces je pak mnohem jednodušší. Pomohou vám třeba i zmíněné seriály, kdy můžete opakovat to, co říkají herci. Procvičíte si tak intonaci a výslovnost. 

Že to není jednoduché, přiznává i sám Martin, protože i přes veškerou píli a cvičení ve španělštině bojuje s výslovností dvojitého “R”.

Tajemstvi-uspesne-online-vyuky-cizich-jazyku-2

Jak dlouho trvá, naučit se cizí jazyk?

Pokud máte dostatečnou motivaci a potřebu, chcete se dostat na základní úroveň, zvládnout základní konverzaci, je Martinův odhad asi 1 000 hodin studia. Jedná se o hrubý odhad, jelikož je každý jazyk jinak složitý. Podle výzkumu CIA v anglicky mluvících zemích vyplývá, že pro evropské jazyky je třeba studovat asi 800 hodin, pro slovanské 1 200 a pro asijské až 2 000 hodin.

Jaký je rozdíl v učení studentů v mateřském jazyce a v cizím jazyce?

Vše záleží na tom, zda-li jsou studenti děti nebo dospělí a také na tom, jakou úroveň jazyka právě vyučujete. U dětí můžete využívat různé hravé metody, jako jsou písničky a obrázky. 

V cizím jazyce můžete začít učit ve chvíli, kdy studenti mají v daném jazyce nějaké základy a mateřský jazyk už k tomu nepotřebují. Naopak pro úplné začátečníky je třeba umět mateřský jazyk tak, abyste efektivně vysvětlili vše potřebné. V tomto směru Martin zmiňuje svou výuku angličtiny v Ekvádoru. On sám ještě neuměl tak dobře španělsky, aby mluvil se studenty jejich mateřským jazykem, ale i přesto byla výuka úspěšná, jelikož jeho studenti znali základy angličtiny.

Nejzajímavější země pro výuku jazyků

Je pro Martina jednoznačně Čína, protože je to, dle jeho slov, úplně jiný svět. Nejen jejich kulturou, ale také právě jazykem, který se nepodobá žádnému z evropských jazyků. Je velmi těžký a za ta léta, která v Číně strávil, se zvládl naučit pouze základy. Nebojí se říct, že je jazyk pro “fajnšmekry”.

Inspirujte se dalšími články

Péťa zajíček

Tento článek pro vás napsala Petra Zajíc Czabeová – Petra je pisálek se vším všudy. Pokud zrovna neskládá slova na papír, pečuje o uživatele našich aplikací. Volné chvíle věnuje své francouzské buldočce Olivii, zásobuje byt kytkami a peče nejen koláče.

Máte dotaz nebo se chcete podělit o nějakou zkušenost?
Napište nám, rádi váš příspěvek zveřejníme!

zpět na všechny články

Sdílejte