Ze zákulisí webinářů

Img-20171213-073906-1080x675-1

Lidé se Martina často ptají, jak postupovat při natáčení videí / webinářů. Martina jsme důkladně vyzpovídali a sepsali jeho začátky a zkušenosti. Tady je pár postřehů.

Martinovy začátky

„Videa prý vydají za tisíc obrázků a ty zase za tisíc slov.“ Není nad možnost, když vám někdo něco ukáže přímo. Martin má rád názorné návody, a proto s výrokem plně souhlasí. Začal v roce 2015. Sdílel obrazovku, natáčel jednoduché návody a komentoval co, kde a jak.
V lednu 2017 se pokusil o historicky první webinář, který natočili společně s Danem Nytrou. Pro Martina to byla premiéra. Webinář byl náročný a bez zpětné vazby od diváků. Byla to pro Martina ohromná zkušenost a díky této zkušenosti zjistil, že ho natáčení neskutečně baví. Nadšeně tedy v natáčení pokračoval dál.
Jelikož Martin miluje techniku a jakékoliv výzvy. Jeho cíl byl jasný:

Vytvořit takový webinář, kde bude možné vidět obraz i obličej současně.

Důvod je ten, že divák se může na přednášejícího soustředit ve chvíli, kdy se na obrazovce nic nehýbe. V květnu roku 2017 tak vznikl další webinář, tentokrát za pomoci zeleného klíčovacího plátna doplněného o světla na stojanech, pomocí kterých jsme nasvítili jak plátno, tak obličej. Tato technika, která zajistí, že za osobou není vidět pozadí, Martina nadchla. Zelené plátno Martin využívá velmi rád.  Za tu dobu, od druhého webináře až do teď, se změnila kvalita webinářů a Martin se ostříhal.

Martin Dostál, léta páně 2017

Píše se rok 2017, Martin se připravuje na historicky druhý webinář. Povšimněte si prosím, jak má dlouhé vlasy. :-)

Webináře vs. videa

Zálibu ve tvorbu webinářů přenesl Martin skoro na celý tým.

  • Do příprav se dnes zapojuje celkem 8 lidí.
  • Před samotným webinářem následují tři týdny příprav.
  • Další, čtvrtý týden se webinář odvysílá a zveřejní se záznam. Mrkněte na náš checklist.

Podobně jako k webinářům, přistupuje Martin i k natáčení videa.
Martinova rada zní: „Nedávejte zbytečně přehnaný důraz na dokonalost a bezchybnost, ale spíš na živost a autenticitu.
Záznamy webinářů neprochází žádnou fází postprodukce. Přeřeky a drobné problémy prostě k natáčení patří a Martin je v jiných záznamech spíš vítá. Sám tak dbá na autenticitu natočených webinářů.
„Celkově mi dnes zabere proměna kanceláře v natáčecí studio asi hodinu. Poprvé se ale natáhla na víc jak pět hodin. Pokud s technikou zatím nemáte zkušenosti, doporučuji vyhradit si na první natáčení celý den.“ Vzpomíná a radí Martin Dostál.


Jak Martin natáčí dnes

Za poslední natáčecí den vzniklo celkem 12 videí. Videonávody jsou nedílnou pomocí pro uživatele aplikací Vyfakturuj.cz (videonávody pro fakturaci) a SimpleShopu (videonávody pro online prodej).

Zvuk

O kvalitu nahrávaného zvuku se stará klopový mikrofon. Jelikož Martin natáčí po večerech v kanceláři, pomáhá mu vyhnout se zaznamenání nežádoucích zvuků z chodby. Všichni pomocníci, i Martin samozřejmě, si musí vypnout mobilní telefony, zamknout natáčecí místnost a odstranit všechny rušivé elementy, i kdyby se jednalo o hlučného kolegu. Jakmile Martin začne nahrávat, o všechno ostatní (hluk, chat) se stará štáb. Není nic horšího, než když po 30 minutách zdařile nahraného záznamu zazvoní mobil nebo promluví do videa osoba, která právě vešla do místnosti. Zvlášť u webinářů, které se vysílají online jsou rušivé zvuky velmi nežádoucí.


Na začátku tohoto webináře si prosím povšimněte kvality zvuku a jistého šťourala v pozadí. Je to zároveň i ukázka toho, jak je důležité otestovat nastavení zvuku.

Nejtěžší jsou začátky – vítací a uvozující věty. Ty, spolu s osnovou, které se potom drží, si musí Martin vždy připravit předem.
Pak už se může celý proces natáčení rozběhnout. Kamera, klapka a akce! A rozjíždí se náročný proces:

  • pohled do kamery,
  • kontrola toho, co se děje na monitoru,
  • kontrola zvuku, jestli v pořádku běží,
  • uhýbání ze záběru v případě, že obličej překáží na slide.

Detail na natáčecí studio

Programy, které používáme

Nahrává se programem OBS – Open Broadcaster Software. Je zdarma, vyvíjený open source komunitou a dá se použít i pro živé vysílání. Je kompatibilní s YouTube, Facebookem a Twitchem.
Jeden videonávod byl natočený programem ScreenCast, který snímá a nahrává, co se děje na displeji telefonu.

Perlička na konec

Na závěr samozřejmě nesmí chybět veselá historka z natáčení. Začala velkým překvapením, a to ve chvíli, kdy Martin zjistil, jak velkým problémem je udržet delší dobu pohled do neosobní čočky u kamery. A tehdy se v Martinově hlavě zrodilo geniálně jednoduché řešení: ֦„na monitor jsem si postavil panáčky z lega.” Na Martina tak z monitoru hledí tihle kulišáci a on tak vlastně natáčí webinář pro ně. Je to jeho věrné, usmívající se publikum.


Věrné publikum Martina Dostála

Přečtěte si naše další články a rozhovory:

Img_20211004_133902a

Tento článek pro vás napsala Adéla Krčíková – Markeťačka se zaměřením na obsahový marketing a SEO. Také se zajímá o esoteriku. Má nezaměnitelný a výrazný smích, podle kterého ji poznáte kdekoliv.

Sdílejte