Zkušená lektorka angličtiny online Eliška Betyárová

Eliška betyárová

Eliška Betyárová je zkušená lektorka angličtiny „online“, která se zaměřuje na individuální lekce pro dospělé studenty zejména mírně a středně pokročilých úrovní (A2-B2). Její lekce probíhají především po Skypu, takže se můžete vzdělávat odkudkoliv na světě. Výuka „Elis English“ je navržena tak, aby si studenti nejen zlepšili jazykové schopnosti, ale hlavně cítili pohodlí a jistotu v konverzaci v angličtině, rozumění v různých kontextech a studium si užívali.

Co vás nejvíce lákalo na tom, stát se instruktorkou angličtiny? Je to teďka jiné, než jaké jste si to představovala?

„Upřímně? Zpočátku to byla taková jasná a nejjednodušší cesta, jak vydělat nějaké peníze, protože jsem angličtinu studovala. Chtěla jsem si to zkusit, ale vůbec jsem nepočítala s tím, že bych u toho zůstala. První peníze za doučování jsem získala již při studiu na univerzitě a ještě teď si pamatuji, jak to pro mělo bylo neskutečně náročný se na hodinu připravit. Nedokázala jsem si představit mít více studentů než toho jednoho. I když musím říct, že už zpočátku mě učení velice bavilo a měla jsem potom skvělý pocit naplnění. Tento pocit mě doprovází celou dobu mé anglické kariéry a dokonce bych řekla, že mě to baví pořád více a více. Minulý rok jsem se konečně odhodlala rozjet svůj „vlastní business“ a několikrát se přistihnu, jak si říkám: „Ty jo, já mám tak skvělou práci a tak úžasný studenty.“ Jiné to teď je velice. Ani ve snu by mě nenapadlo, že budu učit od rána do večera a z velké části z pohodlí mého obýváku, nebo že budu tvořit videa a další obsah na internet. 😀

Elisku-betyarova

Pomohli vám nějak výjezdy do zahraničí s jazykem? Doporučila byste to jako efektivní studijní metodu?

Myslím, že určitě. Není to však samospásné. Rozhodně neznamená, že když vyjedete do zahraničí, tak se na vás angličtina zázračně „nalepí“. Je to hlavně o tom chtít a situace pro konverzaci vyhledávat. Já to beru především jako obrovskou motivaci pro další studium a posun a ukázku toho, že lidé tím jazykem skutečně mluví, a že je potřeba ho ovládat. Je skvělé, když ho ovládáte, rozumíte, co máte dělat na letišti, dorozumíte se v restauraci nebo na ulici. Při každém pobytu v zahraničí si říkám: „Jak může někdo cestovat bez znalosti jazyka?“ Takže určitě bych tuto metodu doporučila, ale je třeba se i trochu snažit. Je však třeba dodat, že nutnost to rozhodně není. Je spousta lidí, kteří v zahraničí nikdy nebyli a anglicky mluví jako rodilí mluvčí.

Máte nějaké tipy, jak se začít učit angličtinu? Jaké jsou 3 nejhlavnější body, na které by měl pamatovat jakýkoliv aspirující angličtinář a proč?

Tipů, jak se začít učit anglicky je všude nespočet, ale zde je pár tipů, které bych doporučila:

  1. Najděte si vhodné zdroje: Existuje mnoho zdrojů, které vám mohou pomoci při učení se angličtiny, jako jsou učebnice, webové stránky, aplikace, knihy, videa, a podcasty. Najděte si ty, které vám nejvíce vyhovují. Podle mě je nejlepší si k tomu najít také lektora. I když si člověk řekne “já to zvládnu sám,” tak je velice pravděpodobné, že po počátečním nadšení, s tím bez podporujícího člověka, který vás bude usměrňovat a vést vás, seknete. 
  2. Naučte se základy: Začněte s učením základních slov a frází, které budete potřebovat v běžných situacích, jako je pozdrav, objednávání jídla, cestování, apod. Nejlepší je vždy se učit slovní spojení jako například “listen to music”, “go for a walk” atd. a hned se snažit vytvářet jednoduché věty. 
  3. Poslouchejte a čtěte v angličtině: Pokud máte možnost, poslouchejte a čtěte v angličtině, abyste se co nejvíce vystavovali jazyku. Můžete například poslouchat anglickou hudbu nebo podcasty, sledovat filmy a seriály v angličtině nebo číst anglické noviny nebo knihy. Vždy ale dělejte hlavně to, co vás baví. Pokud vás čtení moc nebaví v češtině, tak vás to pravděpodobně nebude bavit ani v angličtině. V tom případě je lepší se zaměřit na filmy, seriály nebo videa. 
  4. Konverzujte: Najděte si někoho, s kým budete mluvit v angličtině. Můžete hledat konverzační skupiny v místě bydliště, nebo se připojte k online konverzačním skupinám, nebo si najděte jazykového partnera, s kým budete mluvit v angličtině. Zrovna teď jsem narazila na super skupinu na facebooku, kde studenti hledají parťáka ke konverzaci. 
  5. Procvičujte každý den: Studium angličtiny vyžaduje pravidelnost, takže se snažte najít si čas každý den, abyste trénovali své schopnosti v poslechu, čtení, mluvení a psaní. Stačí alespoň 5-10 minut denně. Ale čím více, tím lépe. Svým studentům doporučuji najít si chvilku ve svém nabitém dni, kdy mají pár minut “mezeru” a věnovat ji studiu. Nejlépe každý den ve stejný čas, a tím si vytvořit návyk. Klidně při mytí nádobí, při ranním běhu, při snídani, obědě, v posteli před spaním atd. Stačí si otevřít aplikaci v telefonu, nebo třeba jen si v hlavě popisovat, co zrovna děláte, co jste ten den dělali atd.
  6. Nenechte se odradit chybami: Udělat chybu je přirozenou součástí učení se nového jazyka. Nebojte se chyb a snažte se z nich poučit, abyste mohli postupovat dál.
  7. Buďte trpěliví: Učení jazyků je proces a vyžaduje trpělivost a odhodlání. Nevěste hlavu, pokud to na začátku nejde tak rychle, jak byste si představovali. S praxí a časem se budete cítit stále pohodlněji a jistěji. Hlavní je to nevzdávat! 🙂
Elisku-betyarova-3

No a jaké jsou tři nejhlavnější body, na které je třeba myslet ještě, než začnete?

  1. Uvědomit si, že to není na měsíc, na rok, možná ani na dva. Je to běh na dlouhou trať. Vždy samozřejmě záleží na tom, jak moc to chcete, jak moc se tomu budete věnovat a jakou cestu si k tomu zvolíte. Je rozhodně možné se z 0 na nějakou základní schopnost komunikace posunout během roku nebo dvou, možná i méně. Je třeba to zkusit 🙂
  2. Je důležité najít si motivaci pro učení angličtiny. Může to být potřeba pro práci, studium, cestování, pro sledování filmů… Když máte motivaci, učení se bude zdát snazší a budete se těšit na každou novou lekci.
  3. Pokud chcete dosáhnout pokroku v učení angličtiny, je důležité učit se pravidelně. Doporučuji si stanovit cíle a plány na týden/měsíc/rok, takže budete mít jasnou představu, co se chcete naučit a kdy. Je nutné si uvědomit, zda na to vůbec budete mít čas a zda tomu ten čas věnovat chcete.

Proč s vámi vaši klienty rádi pracují? Co jim nabízíte oproti jiným instruktorům?

To byste se asi museli zeptat mých studentů. 🙂 Ale pokud se podívám na některé jejich reference, tak je to především proto, že jsem přátelská, trpělivá, milá a prý i vtipná. 😃 Myslím si, že jsem i celkem empatická, snažím se vnímat pocity studentů a dělat a povídat si o tom, co jim udělá radost, nebo se bavíme o tom, co je zrovna trápí. Moji studenti si cení mé podpory a přizpůsobení se jejich potřebám. Užívají si také aplikace, které ke studiu využíváme, zpětnou vazbu, kterou jim při každé hodině poskytuji formou slovíček a vět, které jsou pro ně nové, a při hodině jim také zapisuji chyby, které v hodině dělají a ty si spolu následně opravujeme. Hodiny se samozřejmě vždy snažím dělat na míru každému studentovi, podle toho, co mu nejde, co potřebuje nebo podle jeho zálib.

Využívají lidé hojně hodiny přes Skype, nebo více učíte offline?

Ano, řekla bych, že díky covidu si lidé hodně zvykli na online prostředí, videohovory a konference a online lekce na tom nejsou jinak. Hodiny v pohodlí domova, bez nutnosti dojíždění, nebo hodiny klidně i z pláže na dovolené, mají samozřejmě pro studium spoustu výhod. I studenti, kteří se online hodinám dlouho vyhýbali, si je užívají. S některými studenty jsem se z offlinu přesunula pouze na online. Offline hodiny mám stále, nyní je to asi tak 50 na 50, ale neustále se více a více přesouvám do online prostředí.

Jak vám pomáhá Vyfakturuj.cz s vaším podnikáním?

Velice! Je to neskutečně skvělý pomocník! Když jsem fakturovala v minulosti, každý měsíc jsem z toho byla celá nervózní. Bála jsem se, abych třeba neudělala chybu. Nyní se na to spíše těším. Stačí pár kliknutí a je to. Mám skvělý přehled o příjmech a mám radost, když vidím, že graf je tento měsíc zase o něco výš. No a někdy zase o něco níž. 😀

Inspirujte se dalšími články

Untitled design (13)

Martin se stará o strategii sociálních médií, propagaci firmy a natáčení videí. Rád čte chytré knihy, toulá se nejen (velko)městem a rád si povídá s lidmi, poznává nové kultury a povahy a zjišťuje, jak si navzájem lépe porozumět.

Máte dotaz nebo se chcete podělit o nějakou zkušenost?
Napište nám, rádi váš příspěvek zveřejníme!

zpět na všechny články

Sdílejte