Jak na sebevědomý projev i ve stresových situacích?

Náhledovka uhlířová

Marta Uhlířová, lektorka a průvodkyně pro práci s hlasem a projevem, zdůrazňuje, že je hlas nástrojem, prostřednictvím kterého můžeme ovlivnit, jak nás vnímá okolí. S hlasem pracuje tak, aby se stal nástrojem sebevědomého projevu a efektivní komunikace v osobním i pracovním životě. Sílu hlasu a řeči těla si totiž lidé mnohdy neuvědomují. Přitom je to základní článek celého obrazu, jak nás vnímají ostatní. A proto je dobré umět s hlasem pracovat. S Martou jsme natočili rozhovor, kde se dozvíte, jak dosáhnout sebevědomého projevu.

Jak zvítězit nad stresem a mít sebevědomý projev?

Podle Marty musíte znát především sami sebe, abyste nad stresovými situacemi zvítězili. Klíčová je znalost vašeho chování v určitých situacích a také stavů, které tomuto chování předcházejí. 

Stresové stavy mají několik fází a pokud se naučíte rozpoznat hned tu první, můžete se stresem lépe pracovat. Nejčastějšími znaky stresové situace jsou potící se ruce, zrychlený dech a tep, sucho v ústech. Pokud včas zachytíte některý z těchto příznaků, postupem času už nedovolíte, aby vás stres pohltil.

Reakce v daných situacích

Lidé nejčastěji bojují s tím, jak v takových chvílích reagovat. Ideální je připravit se na stresovou situaci předem, ve chvíli, kdy vlastně o nic nejde. Pokud však takový stav nastane, aniž by se na něj člověk stihl připravit, je důležité nepřikládat mu důraz. Snažit se celou situaci vypustit, sledovat z povzdálí a zaměřit se na dech. Existuje spousta dechových technik, které v takových případech lze použít a několik z nich je popsáno přímo ve videu.

I dech se dá vytrénovat!

Připravit se na stresovou situaci může i ten největší trémista, dechové techniky se totiž dají velmi dobře nacvičit, jako jakýkoliv jiný pohyb.

Jak uvádí Marta, naše tělo je tvořeno ze svalů, kdy každý z nich má nějakou svalovou paměť. Poctivé trénování si svaly dobře pamatují a až nastane konkrétní (stresová) situace, tak vás podrží. Tělo se přepne do režimu “autopilota” a umožní nám dosáhnout výjimečných výkonů.

Dech ovlivňuje dojem

Marta ve videu zmiňuje také vliv našeho hlasu na to, jak nás vidí ostatní. Je totiž mnohem silnější, než si myslíme. Ke druhým bychom měli přistupovat bez předsudků a snahy interpretovat jejich myšlenky. Každý z nás má jiné myšlení a prožívání a právě prostřednictvím hlasu dáváme tyto pocity najevo – a každý to dává najevo svým způsobem.

Nahledove-obrazky-na-blog-1

Klíčové je uvědomit si vlastní emoce a umět je komunikovat, namísto toho, aby emoce ovládaly komunikaci. 

To jak komunikujeme, s emocemi nebo bez emocí,  totiž velmi silně ovlivňuje, jak nás druzí vnímají, a umění zpracovat emoce může velice posílit naše sebevědomí, komunikační dovednosti a v neposlední řadě naše mezilidské vztahy.

Doporučení pro zlepšení práce s hlasem

Připravte si scénář 

Pokud se stresem často bojujete, připravte si scénáře k několika situacím, které jsou právě pro vás stresující. Ať už se jedná o vystupování na veřejnosti, konflikt v práci nebo s partnerem. Celou situaci si představte a pečlivě si promyslete, jak budete stát a co budete říkat. Tato mentální příprava dokáže připravit váš mozek a tělo na chvíli, kdy nastane reálný stresový okamžik. Tím, že jste na situaci připraveni, získáte nad ní lepší kontrolu a vědomí toho, jak se chovat a co dělat, vám dodá klid a sebejistotu.

Trénujte

Trénink je klíčem k úspěchu. Budete-li dostatečně trénovat, nezbyde prostor pro stres. Budete vědět, že máte dovednosti a jste připraveni reagovat, nenecháte se stresovat a stresem pohltit.

Zpomalte

Zpomalení jde ruku v ruce s dechovými technikami. Jak už bylo uvedeno výše, Marta jich několik zmiňuje přímo ve videu.

Pracujte s dechem

Jakmile si vám příjemné dechové techniky osvojíte, neustále na nich pracujte. Budete správně dýchat a právě správný dech vás dovede ke zklidnění.

Pohlídejte si hlasivky

Pro plnohodnotný a čistý hlas potřebujete také čisté rezonanční dutiny. Pokud jsou zahleněné, tělo se dostává do boje se silným nepřítelem. Zvuk vašeho hlasu trpí, a to nejen kvůli změněným tónům, ale také kvůli náročnému úsilí, které musí hlasivky vyvinout. To vše ovlivňuje váš projev a celkový dojem, kterým na druhé působíte.

Celý rozhovor s Martou Uhlířovou najdete na:

Martu Uhlířovou můžete najít na:

Inspirujte se dalšími články

Péťa zajíček

Tento článek pro vás napsala Petra Zajíc Czabeová – Petra je pisálek se vším všudy. Pokud zrovna neskládá slova na papír, pečuje o uživatele našich aplikací. Volné chvíle věnuje své francouzské buldočce Olivii, zásobuje byt kytkami a peče nejen koláče.

Máte dotaz nebo se chcete podělit o nějakou zkušenost?
Napište nám, rádi váš příspěvek zveřejníme!

zpět na všechny články

Sdílejte