Workoholik ke mně přichází až ve chvíli, kdy začne cítit vyhoření a neví, jak z kruhu ven, říká Tereza Malimánková, vedoucí Poradny Therapia

vedoucí psychologické poradny Malimánková

Paní Mgr. Tereza Malimánková je zakladatelka a vedoucí psychologické poradny Therapia. Vystudovala Pražskou vysokou školu psychosociálních studií, je členkou České asociace psychoterapeutů a má desetiletou praxi. Má certifikované vzdělání kouče od Akademie Libchavy. Se svými klienty se zabývá tématy jako jsou deprese, pracovní vztahy, nízké sebevědomí, manipulace ve vztahu, soužití s blízkým člověkem s poruchou osobnosti nebo workoholismem. 

S čím lidem nejčastěji pomáháte?

Do naší poradny nejčastěji dochází lidé, kteří se potýkají s opakujícími se potížemi ve vztazích nebo trpí úzkostmi či depresemi. Nemalé procento tvoří také ženy, které se ve vztahu potýkají s citovou závislostí. Nedokáží opustit partnerství, které jim již dlouhodobě nevyhovuje nebo je partner citově zraňuje.

Jak závažný problém je v dnešní době workoholismus neboli závislost na práci? Přichází k vám hodně lidí s tímhle problémem?

Vysoký výkon hraje v dnešní společnosti důležitou roli. Lidé přicházejí s tématy vyhoření, přepracování, ale také s vedlejšími účinky workoholismu jako jsou bortící se osobní vztahy. Partneři a partnerky workoholiků mají pocit, že je partner nemiluje nebo jim nevěnuje dostatečně zájem. Popřípadě se cítí osamělí v péči o rodinu a děti. Přímým následkem workoholismu může být také oslabený vztah s vlastními dětmi. Maminka dětí a partnerka workoholika je často v roli ženy i muže najednou, kdy zajišťuje chod celé domácnosti, péči o děti a sotva jí stačí čas i na základní péči o sebe.

Naučte se jasně definovat své potřeby a pocity, vnímejte své tělo, často vám napovídá nejjasněji, co přesně teď potřebujete (zrychlit v životě nebo naopak zpomalit, více o sebe pečovat apod.).

Mgr. Tereza Malimánková

Jak se takový problém nejčastěji řeší?

Častěji přicházejí do poradny partneři a partnerky workoholiků, protože workoholici nemají čas. Workoholik přichází až ve chvíli, kdy začne cítit vyhoření a neví, jak z kruhu ven, nebo když ho donutí partnerka. Tam však bývá motivace malá. Workoholik se chová v mnohém podobně jako člověk s jakoukoli jinou závislostí. Zanedbává péči o sebe a své blízké, ztrácí zájem o své zájmy a trávení volného času či relax. Pokud se přijde poradit partnerka workoholika, pracujeme často na hranicích a umění prosazovat jasně své potřeby a pocity. Každý závislý nutí vědomě či nevědomě své partnery k překračování jejich hranic a potlačování potřeb. Přichází-li do poradny přímo workoholik, je zakázka paradoxně podobná jako u jejich partnerů, tedy umění udržet si zdravě své hranice a umět si prosadit své potřeby, nikoli však v rodině, ale v práci. Workoholik často trpí pocitem, že nenabídne-li maximální výkon v práci, nebude o něj již v práci zájem. Workoholik ve skutečnosti trpí pocitem nízké sebehodnoty a hodnotu mu dodává vysoký pracovní výkon v práci. To je však po nějaké době neslučitelné s běžným a hlavně zdravým životem.

Pomáháte ve vaší poradně i podnikatelům s jejich pracovním výkonem nebo jim spíše přinášíte větší balanc do života?

Zakázky jsou v tomto směru různé. Někdy potřebují podnikatelé dodat sebevědomí, nasměrovat nebo najít správnou motivaci k podnikání. Jindy se jim naopak v podnikání daří, ale nedokážou udržet rovnováhu s ostatními oblastmi v životě a cítí se přepracovaní. Pak hledáme terapeuticky i prakticky, jak balanc najít. Zjišťujeme příčiny, proč mají tendenci se přepracovávat a snažíme se vytvořit jasný denní plán, který zahrnuje i odpočinek a péči o sebe. V neposlední řadě myslíme na jejich osobní vztahy, jak je zahrnout do jejich života.

Myslíte si, že má v dnešní době ještě někdo strach podstoupit psychoterapii, kvůli tomu, že by ho lidé odsuzovali? Je potřeba kolem tohoto tématu šířit osvětu?

Rozhodně ano. Klientům trvá ve většině případů několik měsíců, než se odhodlají přijít řešit své potíže. Je to z různých důvodů. Často mají pocit, že problém zvládnou sami, že to ještě není tak akutní, že se to vyřeší samo od sebe, že nemají čas k někomu chodit, popřípadě neví, ke komu, nebo se stydí a připadá jim, že je slabost chodit na psychoterapii.

28828148-358573174619590-8850297794941320279-o

Specializujete se na oblast sebevědomí. Jde “pouze” o zvyšování sebevědomí, nebo s ním pracujete i nějak jinak? 

Ono se v terapii ve skutečnosti nijak nezvyšuje sebevědomí, ale tím, že dostává od terapeuta podporu, zažívá s ním pocity bezpodmínečného přijetí a respektu, se klientova sebehodnota začíná zvyšovat sama. Nezdá se to, ale najít v dnešním světě stabilní a bezpečný vztah, kdy vás nikdo nehodnotí nebo dokonce nezneschopňuje či nesnižuje, kde zažíváte respekt k vašim potřebám, kde někdo naslouchá vašim pocitům a rozumí jim, není lehké..zejména, když tuto kombinaci někdo nezažil se svými rodiči, mívá pak do života větší či menší šrámy na duši.

Můžete dát čtenářům nějaký rychlý tip, jak lépe pracovat se svým sebevědomím, aby se cítili lépe?

Naučte se jasně definovat své potřeby a pocity, vnímejte své tělo, často vám napovídá nejjasněji, co přesně teď potřebujete (zrychlit v životě nebo naopak zpomalit, více o sebe pečovat apod.). Snažte se respektovat sami sebe, nedělejte věci jen kvůli názorům druhých. Žijte v rovnováze a harmonii  – dejte dostatek prostoru pro práci, zájmy, volný čas, rodinu a přátelé. 

Jaký problém vám pomáhá Vyfakturuj.cz řešit? Co díky Vyfakturuj.cz jako firma získáváte?

Díky Vyfakturuj.cz je mé účetnictví přehledné. Ihned zjistím, které faktury nejsou proplacené. Snadnější je pak i komunikace s účetním. 

Kterou funkci na něm nejvíce oceňujete a co vám v systému chybí?

Nejvíce oceňuji možnost hlídat si výše měsíčních či ročních součtů plateb. Také mi vyhovuje, že vidím, které faktury nejsou proplacené, a možnost zasílat upomínku. Nechybí mi momentálně nic.

Doporučila byste Vyfakturuj.cz začínajícím podnikatelům a proč?

Určitě. Cena je přijatelná a funkce jednoduché.

Odkazy, kde Poradnu Therapia najdete:

Přečtěte si naše další články a rozhovory:

Untitled design (13)

Martin se stará o strategii sociálních médií, propagaci firmy a natáčení videí. Rád čte chytré knihy, toulá se nejen (velko)městem a rád si povídá s lidmi, poznává nové kultury a povahy a zjišťuje, jak si navzájem lépe porozumět.

Máte dotaz nebo se chcete podělit o nějakou zkušenost?
Napište nám, rádi váš příspěvek zveřejníme!

zpět na všechny články

Sdílejte